Een mooie hobby voor groot en klein.

Hagenaar ras van 2017

geplaatst op: 30 november 2016 | door: Nonja Remijn

Het ras van het jaar 2017: De (Amsterdamse) Hagenaar!

De Hagenaar is een prachtig oud Nederlands ras, met een adellijk voorkomen. De Fokkersvereniging van Nederlandse Tuimelaars ontfermt zich over dit zeer zeldzame ras. Sterker nog, dit ras dreigt voorgoed te verdwijnen als er geen duurzaam behoudsplan wordt opgezet. Om die reden heeft Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) de Hagenaar uitgeroepen als ras van het jaar 2017.

Vermoedelijk hebben zeevaarders zo rond 1540/1550 de voorlopers van het ras meegenomen van overzee vanuit Perzië, Pakistan of India. Waarom het ras Hagenaar genoemd wordt, is nog steeds een raadsel. Het is een puur Amsterdams ras en heeft niets met Den Haag te maken, zoals de naam doet vermoeden. Vanuit de oude Amsterdamse duiventillen werd in vroeger jaren veel gevlogen met deze wolkenklimmers, zoals ze ook wel werden genoemd. Deze vogels kunnen namelijk zeer lang en vooral hoog vliegen. Frans Meinen heeft met groot gevaar (represaillemaatregelen door de Duitse bezetter), de Hagenaars door de Tweede Wereldoorlog heen gesleept.

De Hagenaar is middelgroot met een zuiver horizontale stand en een strak aanliggend verenpak. De witte kleurslag komt het meeste voor. Het zuiver witte pareloog met een kleine, zuiverronde scherpe pupil is een belangrijk raskenmerk.

Dit ras is een waar staaltje fokkerskunst geweest van onze voorvaderen. Dit ras verdient het dan ook om voor het nageslacht bewaard te blijven. Dit jaar zullen daarom de fokkersvereniging, samen met hun bond, de NBS, en SZH op verschillende wijze volop landelijke aandacht gaan schenken aan dit met uitsterven bedreigd ras.

(Foto gemaakt door Wilma Taks)

-> Lees hier de volledige rasbeschrijving

-> Download hier de kleurplaat van de Hagenaar

 

Rasbeschrijving

De Hagenaar is een prachtig Nederlands ras, met een adellijk voorkomen. Het is een forse tuimelaar met veel borstbreedte en -diepte en een relatief korte achterpartij. Het zuiver witte pareloog is een belangrijk raskenmerk, evenals de kleine, zuiverronde, scherpe pupil. De oogranden zijn smal, glad en bleek. De Hagenaar is middelgroot met een zuiver horizontale stand en een strak aanliggend verenpak. De erkende kleurslagen zijn wit, rood en geel. De witte kleurslag komt het meeste voor en voldoet het meest aan het ideaalbeeld. Vaak zien we bij jonge witte vogels wat rode veren in de hals of een rode gloed. Deze veren of gloed verdwijnen vanzelf na de rui.