Een mooie hobby voor groot en klein.

Luikse barbet

Herkomst : De Luikse regio, vanaf de 19de eeuw is deze ontstaan uit een kruising van een meeuwduif met de heden verdwenen Camusduif. Werd in die periode gebruikt door de Luikse duivenliefhebbers als reisduif, maar het flyer-type bleef niet echt behouden. De Luikse barbet is sterk verwant en vergelijkbaar met de Luikse reisduif, alleen de jabot maakt het verschil.

Eigenschappen : Goede kweekduif als er opgelet wordt dat de bek van de ouderdieren niet te kort en te breed wordt. Bij te korte bekken komen de ouders er niet toe hun jongen te azen rond de ouderdom van twee weken. Daarom laten sommige liefhebbers de jongen grootbrengen door voedsterdieren (Belg. reisduif). Als gevolg van kruisingen met de Luikse reisduif zijn er nogal wat barbetten met een zwakke jabot en ook door het breder en korter wordende type laat de rugafdekking het vaak afweten. Wanneer de Luikse barbet beschikt over de vrije vlucht, zal ze hier gretig gebruik van maken om dagelijks enkele rondjes boven het hok te toeren. 

Uiterlijke kenmerken : in tegenstelling tot de andere Belgische meeuwduivenrassen is de Luikse barbet geen schildmeeuw. Het is een middelgrote meeuwduif, kort en gedrongen met een iets opgerichte houding en goed ontwikkelde jabot. De kop is gerond en breed. De snavel-voorhoofdslijn verloopt zonder enige indeuking tussen snavel en voorhoofd. Het hoogste schedelpunt ligt oven het oog. Alle oogkleuren zijn toegelaten, mits beiden ogen van dezelfde kleur zijn, maar laat ons aannemen dat de oogkleur bij praktisch alle Luikse barbetten oranje-rood is. De snavel is kort, breed, in het verlengde van het voorhoofd, zonder indeuking. De borst is zeer breed, goed gespierd en vooruitstekend.

Kleurslagen : Erkend in blauw, zwart, dominant rood, roodzilver of hun verdunde kleuren met banden, zonder banden, gekrast, donker gekrast (T pattern), alle schimmels, wit, donker en licht getijgerd in zwart en blauw. De stuit is steeds eenkleurig.

Status : was tot voor kort zeldzaam, al is er een positieve evolutie merkbaar met enkele enthousiaste kwekers in Wallonië en nu ook in Vlaanderen.

 

Luikse reisduif

Herkomst : België, komt sinds de achttiende eeuw voor in de streek rond Luik. Stamt af uit kruisingen van de verdwenen Camus met meeuwduiven, hoogvliegers en tuimelaars. De Luikse reisduif werd gebruikt als reisduif en heeft bijgedragen tot het ontstaan van de Belgische reisduif.

Eigenschappen : De Luikse reisduif is een zeer alerte en vitale duif. Zij brengen makkelijk meerdere nesten per jaar groot. Er moet echter wel op gelet worden dat ze geen te korte of te dikke bekken krijgen, waardoor het azen van de jongen op latere leeftijd moeilijker wordt. Wanneer zij de beschikking krijgen over de vrije uitvlucht, zullen zij hier gretig gebruik van maken.

Uiterlijke kenmerken : Middelgrote duif van ongeveer 450 tot 500 gram, kort en gedrongen, iets opgericht. De stand is licht afhellend. De kop is zeer belangrijk en dient breed, vol, gerond en kort te zijn, een ononderbroken lijn vormend van de punt van de bek tot in de nek. Alle oogkleuren zijn aangenomen mits beide ogen van dezelfde kleur zijn, maar laat ons aannemen dat de meeste Luikse reisduiven oranje-rode ogen hebben. De oogrand is smal, fijn van weefsel en met een kleur die in overeenstemming is met het gevederte. De snavel is redelijk kort en breed, in het verlengde van het voorhoofd, zonder deuk, wit bij de witte, van zwart tot hoornkleurig bij de andere kleurslagen.

De hals is kort en sterk, de keel goed uitgesneden. De borst is breed, goed gespierd en vooruitstekend. De rug kort, goed afgedekt en brede schouders. De vleugels dienen sterk en goed ontwikkeld te zijn, goed aan het lichaam gesloten. De staart is niet te lang, smal, goed gesloten en in het verlengde van de ruglijn zonder de grond te raken.

Kleurslagen : Erkend in blauw, zwart, dominant rood, roodzilver of hun verdunde kleurslagen met banden, zonder banden, gekrast, donker gekrast (T pattern), alle schimmels, wit, donker en licht getijgerd in zwart en blauw. De stuit is altijd eenkleurig. De blauwe en blauwzilvere kleurslagen bezitten de beste kwaliteiten, maar de overige kleurslagen zitten zeker ook in de lift.

Status : Vooral gefokt in Wallonië, maar ook in Vlaanderen zijn steeds meer Luikse reisduiven te zien van opvallend goede kwaliteit!